Zdrowie
- 03-08-2023
Karmienie piersią
Od 1 do 7 sierpnia obchodzony jest Światowy Tydzień Karmienia Piersią. Głównym założeniem inicjatywy jest promowanie karmienia dziecka wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze pół roku życia w celu zapewnienia jego prawidłowego rozwoju. Karmienie piersią gwarantuje korzyści zdrowotne, odżywcze, jak również jest szansą zapewnienia matce i dziecku bliskości, co wpływa na budowanie więzi oraz poczucie bezpieczeństwa.
Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, celem do którego należy dążyć jest wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia, jednak nawet krótsze lub częściowe przynosi wiele korzyści. Ponadto specjaliści podkreślają, że karmienie piersią powinno być kontynuowane tak długo, jak będzie to pożądane przez matkę i dziecko.
Korzyści z karmienia piersią dla matek to:
- zmniejszenie ryzyka krwawienia poporodowego,
- szybszy powrót do masy ciała z okresu przed ciążą,
- zwiększenie reminalizacji kości,
- mniejsze ryzyko zachorowania na raka jajników i raka piersi w okresie pomenopauzalnym.
Wśród korzyści dla dzieci karmionych piersią wymienia się mniejsze ryzyko:
- zakażeń ucha środkowego, przewodu pokarmowego, dróg oddechowych oraz układu moczowego,
- otyłości i cukrzycy typu 2,
- chorób alergicznych,
- wad zgryzu.
Karmienie piersią zapobiega rocznie niemal 20 000 przypadków zgonów z powodu raka piersi. Badania wskazują, iż każdy rok karmienia piersią zmniejsza o 6% ryzyko zachorowania na raka piersi. Upowszechnienie tej praktyki mogłoby uchronić nawet dwukrotnie większą liczbę kobiet przed śmiercią z powodu raka piersi. Dłuższe karmienie piersią jest także związane ze zmniejszeniem liczby przypadków nowotworów jajnika.
Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne, a ponadto łatwo przyswajalne składniki m.in:
- białka,
- tłuszcze,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- cukry,
- niezbędne minerały
- wszystkie witaminy, z których jedynie witaminy D i K występują w małych stężeniach.
Czynniki odpornościowe – przeciwciała wytwarzane „na bieżąco” przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia czynią go wyjątkowym oraz unikalnym. W mleku są obecne elementy krwi, żywe komórki odpornościowe, bakterie probiotyczne, laktoferyna, nukleotydy, interferon oraz wiele innych. Noworodki karmione wyłącznie piersią, w porównaniu z tymi karmionymi lub dokarmianymi mlekiem modyfikowanym, rzadziej chorują na infekcje, zwłaszcza płuc i uszu oraz biegunki zakaźne. Mniejsze jest również u nich ryzyko zakażeń dróg moczowych, a także zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a także wystąpienia nadwagi, otyłości, cukrzycy oraz niektórych nowotworów.
Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne, a ponadto łatwo przyswajalne składniki m.in:
- białka,
- tłuszcze,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- cukry,
- niezbędne minerały
- wszystkie witaminy, z których jedynie witaminy D i K występują w małych stężeniach.
Czynniki odpornościowe – przeciwciała wytwarzane „na bieżąco” przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia czynią go wyjątkowym oraz unikalnym. W mleku są obecne elementy krwi, żywe komórki odpornościowe, bakterie probiotyczne, laktoferyna, nukleotydy, interferon oraz wiele innych. Noworodki karmione wyłącznie piersią, w porównaniu z tymi karmionymi lub dokarmianymi mlekiem modyfikowanym, rzadziej chorują na infekcje, zwłaszcza płuc i uszu oraz biegunki zakaźne. Mniejsze jest również u nich ryzyko zakażeń dróg moczowych, a także zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a także wystąpienia nadwagi, otyłości, cukrzycy oraz niektórych nowotworów.